1/16/2017

Genialnie prosty jabłecznik


 Dziś mam dla Was przepis na pyszny jabłecznik który zrobiłam po raz pierwszy z Donciem dokładnie 22 grudnia 2016 r. - pamiętam dokładnie on wtedy nie chciał spać bo czekał aż tata wróci z trasy. Nawiasem mówiąc biedaczek się nie doczekał bo P. wrócił grubo po 23, a on wytrzymał tylko do 22. Ale żeby nie było że siedzimy przed telewizorem postawiliśmy na słodkości którymi zastąpiliśmy piątkowe śniadanie.

Przepis znalazłam na instagramie na profilu u kura_blokowa. Swoją drogą możecie tam znaleźć wiele pysznych przepisów. Czaję się teraz na drożdżówy z serem i brownie z buraka. 

Przepis jest szalenie prosty.

Składniki: 
- 250 g mąki,
- 120 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- łyżka śmietany,
- 3-4 łyżki cukru. 

- 5-6 jabłek, 
- łyzeczka cynamonu, 
- łyżka cukru,
- trochę soku z cytryny (opcjonalnie)

Zagniatamy, ugniatamy. Pół ciasta rozwałkujemy i układamy na spód naczynia którego będziemy używać (ja używałam ceramicznej formy do tarty, tradycyjnej formy i naczynia żaroodpornego - wszystkie były okej jednak wg mnie najlepsza była ceramiczna forma). Nakłuwamy widelcem.  Jabłka obieramy, trzemy na plasterki, mieszamy z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Wykładamy na spód. Z pozostałego ciasta przygotowujemy górę - pleciemy warkocze, wykrawamy foremką do ciastek różne kształty - co tylko wam wyobraźnia podpowiada. 

Pieczemy 45 minut w 180'. 

Jabłka z cynamonem to moja propozycja nadzienia. Jednak możecie je zastąpić czym tylko chcecie. 

Prawda ze proste? A jakie pyszne ! 

Polecam z całego serca ten przepis szybko i tanio możemy wyczarować coś pysznego.

Pozdrawiam, 
Agata.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz