2/22/2016

Jabłka pod kruszonką


 Jabłka pod kruszonką to ulubiony deser Donka zaraz obok żelek.
Smaczny, a przede wszystkim zdrowy. Dobry na ciepło jak i na zimno, jednak ja wolę na ciepło. Dziecinnie prosty w wykonaniu. Idealny do kawy dla niespodziewanych gości.
Myślę że gdybyśmy dodali do nich lody waniliowe nasze kupki smakowe oszalałyby. 

Składniki: 
- tyle jabłek ile mamy kokilek (w naczyniu żaroodpornym też wychodzą idealne) 
- 100 g masła
- 140 g mąki 
- 90 g cukru 
- szczypta cynamonu 

Przygotowanie: 
 Nagrzać piekarnik do 200'. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach prosto do kokilki. 
Posypać cynamonem. 
Czas na kruszonkę: 
Masło ugnieść z cukrem i mąką tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły i były grudkami. 
Posypać jabłka kruszonką. 
Piec ok. 15 minut do zarumienienia kruszonki. 



A Wy lubicie takie szybkie i zdrowe desery ? Bo my bardzo.

Przepis z książki "Pyszne 25" 

Pozdrawiam, 
Agata - mama Donka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz