Pyszne, pożywne, a przede wszystkim zdrowe. Takie jest śniadanie idealne.
Jaglanka jest lekkostrawna i nie uczula - ponieważ nie zawiera glutenu. Ma mało skrobi, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana gdy jest źle przygotowana jest gorzka. Aby pozbyć sie tego nieprzyjemnego smaku należy najpierw przelać kaszę zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
Idealne proporcje dla mnie i Donatana na śniadanie to :
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
Przelewany kaszę najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i gotujemy w mleku mniej więcej jak ryż.
Gdy wchłonie większość mleka, zostawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.
Dodajemy ulubione owoce ( w naszym przypadku winogrono, nektarynka i borówki). Smacznego !
A Wy lubicie takie śniadania czy preferujecie co innego na najważniejszy posiłek dnia?