Niedawno na blogu Mamuszki zostało opublikowane tygodniowe MENU Zosi. Zauważyłam że często pojawia się w nim mleko ryżowe i bardzo mnie to zainteresowało. Wstyd się przyznać ale nigdy się z takowym nie spotkałam - niewiele myśląc "przewertowałam" internet i dowiedziałam się że jest to nic innego jak napój na bazie zboża, a konkretnie ryżu brązowego bądź białego.
Znalazłam kilka przepisów na ten magiczny napój i zrobiłam swój. Oczywiście udoskonalony.
0,5 szklanki ryżu (ja użyłam białego) + 1 szklanka wody do ugotowania
3-5 szklanek wody ( im mniej wody tym mleko będzie bardziej gęste)
Ryż ugotować do miękkości i odstawić do wystygnięcia.
Przełożyć do wysokiego naczynia, zalać ciepłą wodą i maksymalnie zblendować.
Powstały płyn przecedzić przez sitko.
Ja podczas gotowania ryżu dodałam pół laski cynamonu przez co mleko miało fajny zapach i smak.
Robiłyście kiedyś takie lub inne mleko czy kupujecie gotowce ?
Pozdrawiam,
Czy Ty wiesz, że nigdy nie robiłam?
OdpowiedzUsuńno to czas nadrobić :)
UsuńMuszę spróbować nigdy wcześniej nie robiłam ani nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńpolecam ! Donkowi bardzo smakuje :)
UsuńEkstra pomysł! Koniecznie zrobię :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńfaktycznie banalnie proste ;-)
OdpowiedzUsuńtak :) a w dodatku fajne w smaku :)
Usuń