3/18/2015

na straganie w dzień ...



... panie grochu, Jakoś żyje się po trochu.

Lecz pietruszka – z tą jest gorzej: Blada, chuda, spać nie może.” “A to feler” - Westchnął seler.
Ależ wiosną zawiało, czyż nie ? 

Ale nie o Brzechwę chodzi bo u Niego nie znalazłam warzywa o które dziś będzie. 
Dziś na salonach donkowa będzie brylował zielony liść zwany jarmużem


Po latach zapomnienia wrócił do łask. Wstyd się przyznać ale z jarmużem pierwszy raz spotkałam się rok temu niestety spotkanie było tylko wirtualne bo nigdzie znaleźć go nie mogłam. Pierwszy raz w 'realu' spotkaliśmy się w tą niedzielę. Leżał sobie spokojnie na straganie w jednym z hipermarketów i czekał aż ktoś go przygarnie. 

Nie wiem czy wiecie ale:

1. Jarmuż to skarbnica wit. A, wit. C i wit. K.
2. Zawiera związek mający właściwości przeciwnowotworowe.
3. Jest cennym źródłem antyoksydantów.
4. Zawiera mnóstwo żelaza - ponoć więcej niż wołowina.
5. Działa przeciwzapalnie .
6. Jest niskokaloryczny -100 gram zawiera ok. 40 kcal
7. Zawiera bardzo dużo błonnika - który zmniejsza uczucie głodu, reguluje perystaltykę jelit. 


Dziś przygotowałam dla Was przepis na JARMUŻOWE CHIPSY - przekąska zdrowa i pożywna, a przy okazji można ją wcinać bezkarnie i bez wyrzutów sumienia.
Donkowi niestety nieprzypadła do gustu bo liście przyklejały mu się do podniebienia co powodowało odruch wymiotny. Także za rok może dwa spróbujemy ponownie. 

Składniki: 
- dowolna ilość jarmużu 
- oliwa z oliwek
- sól
- ulubione przyprawy 

Przygotowanie i wykonanie: 
Liście umyć i osuszyć. Pociąć lub porwać na dowolne kawałki (pamiętając o wycięciu grubszych łodyg). Papier od pieczenia posmarować oliwą. Poukładać przygotowane liście na blasze i posmarować je niewielką ilością oliwy. Przyprawić do smaku. Piec w temp. 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Chipsy powinny zachować kolor i być chrupiące. Niestety bardzo szybko się palą więc trzeba ich cały czas pilnować. 


Prawda że proste ? A jakie smaczne ! 

 Pozdrawiam, 
Agata - mama Donka

3 komentarze:

  1. Wiesz, że muszę wypróbować :) świetnie napisane

    OdpowiedzUsuń
  2. moje podejście do jarmużu było nie udane, może za jakiś czas ponownie spróbuję

    OdpowiedzUsuń