12/18/2014

paszteciki


Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną potrawę Wigilijną. 
Niestety ze względu na brak pęcherzyka żółciowego muszę ograniczyć ich spożycie do minimum. 
Ubolewam nad tym bardzo, jednak ważne że wogóle mogę. 



Mąkę posiekać z tłuszczem.
Dodać śmietanę zmieszaną z drożdżami. 
Wyrobić na gładkie ciasto. 
Podzielić na 4 części.


Pieczarki i cebulę usmażyć. 
Zmielić / zblendować.
Dodać soli i pieprzu do smaku.
Włożyć do miski.
Podzielić na 4 części. 

Ciasto rozwałkować w kwadrat. 
Podzielić na 4 części. 
Środkiem ułożyć 1 część farszu. 
Zlepić brzegi na górze.


Pokroić na paszteciki o wybranej długości. 


Przełożyć na blachę wyłożoną papierem szwem w dół.
Posmarować jajkiem. 
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut. 


Smacznego !


Pozdrawiam, 

3 komentarze:

  1. Mniam! Wypróbuję z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! :) na święta nie dam rady zrobić, ale po świętach wypróbujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń